7 vragen die je misschien beantwoord wilt hebben voor je je inschrijft?
-
Q: Van wie of wat is De Theaterkamer eigenlijk?
A: De Theaterkamer is een ongesubsidieerd, door zelfstandigen gedreven theater bolwerkDe Theaterkamer is niet gesubsidieerd en is in 2007 als éénmans bedrijfje opgezet door Gertjan ten Thije. Vanaf 2011 zijn er meer docenten en verschillende cursussen bijgekomen. Het is onze missie volwassen amateurs een uitstekende basis als toneelspeler te geven, welke ook zeer waardevol is in je dagelijkse leven.
Iedereen bij De Theaterkamer is ZZP-er en wordt betaald vanuit de cursusinkomsten.
Planning, administratie, mails en telefoon beantwoorden en af en toe een regie of lesgeven, wordt allemaal nog door Gertjan gedaan. (met af en toe een beetje hulp, gelukkig)
De Theaterkamer heeft 2 eigen theaters: Het Amsterdams Theaterhuis en Theater De Cameleon. De Theaterkamer heeft ook een afdeling voor specifiek Presentatie Trainingen: De Presentatie Academie. Daarnaast heeft collega Nanda Kling Het Jeugdtheaterhuis Amsterdam voor theatercursussen voor de jeugd.
-
Q: Hoe zijn de groepen samengesteld? Wat is de gemiddelde leeftijd?
A: We willen dat alle deelnemers zich thuisvoelen, dus we doen een serieuze poging groepen optimaal samen te stellen . Gemiddelde leeftijd is 30 met 20 en 75 jarigen…Bij andere aanbieders geldt vaak ‘ wie het eerst komt…’ en dan kan je zomaar in een groep komen die niet bij je past. Wij proberen dat te vermijden.
De groepen zijn zo divers mogelijk samengesteld. Mannen, vrouwen, jonger en ouder. We vinden dat belangrijk. Dus als in een cursusgroep teveel vrouwen of juist mannen dreigen te komen, dan is er een inschrijvingsstop. Hetzelfde doen we met leeftijden. We kunnen echter nooit garanderen dat een groep altijd een ideale samenstelling heeft, maar we doen het bovengemiddeld goed! De groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers tussen de 20 en 75 jaar. Gemiddelde leeftijd is ongeveer 30 jaar.
-
Q: Van wie krijg ik dan de lessen? En hoezo zijn die goed?
A: Alle docenten zijn HBO opgeleid en hebben een schat aan ervaringen binnen en buitenVoor alle docenten geldt dat ze één van de HBO toneelscholen als achtergrond hebben. Ze hebben les ervaring en zijn werkzaam als acteur, regisseur of schrijver buiten De Theaterkamer. ‘In het echt’, dus. Ze zijn ook allemaal ZZP-er (zelfstandige) Dus ze moeten wel bevlogen zijn en inspirerend en goed, anders hebben ze al snel geen werk meer. Niemand is in vaste dienst bij De Theaterkamer. Af en toe bieden we een heel goede beginnende docent een plek in ons team.
-
Q: Ik moet vooraf betalen, kan ik dan naar mijn geld fluiten als het niet doorgaat, of als ik wil stoppen?
A: De voorwaarden en afspraken vooraf zijn helder en worden uitgebreid beschreven in ‘voorwaarden bij inschrijving’.
Als een les of cursus niet kan doorgaan en niet kan worden ingehaald dan krijg je zonder probleem je geld terug.
Als jezelf een keer niet kan vanwege werk, ziekte of vakantie, dan is dat voor eigen rekening.
Als je voorafgaand aan een cursus al weet dat je misschien na een tijd moet stoppen door bv verhuizing, nieuwe baan, chronische ziekte dan kan er misschien een afspraak over gemaakt worden. Je neemt dan vooraf contact op voor overleg. Er is een 50%-geld terug coulance regeling als je je inschrijft en op de dag dat de cursus begint je been breekt bijvoorbeeld. Dat is wel heel vette pech… Je moet wel eerst de gehele cursus som hebben voldaan. Helaas is het financieel niet haalbaar coulance toe te passen als de cursus al van start is gegaan. Houd daar rekening mee. Bij twijfel neem je contact op. Zie verder bij Voorwaarden. Er is na je inschrijving ook altijd een op de bevestiging aangegeven bedenktijd. behalve als je je in de laatste week voor aanvang inschrijft.
Als een cursus niet doorgaat, krijg je altijd bericht! NB! Bevestigen, berichten en facturen etc kunnen in je spambox terecht komen (vooral Hotmail, Live zijn berucht) De Theaterkamer kan niet verantwoordelijk zijn voor gemiste berichten.
-
Q: Ik weet niet of ik tekst leuk vind, of juist improvisatie of cabaret. Hoe kom ik daar achter?
A: De Theaterkamer heeft een breed programma aan cursussen: impro, tekst, cabaret, fysiek, schrijven, voorstellingen maken. En dat op drie oplopende niveaus.
Je kunt dus eenvoudig eerst een impro cursus proberen en dan overstappen op een tekst-, fysiek acteren- of schrijven- of cabaretcursus. Er is meestal ook een proefles (de eerste les van een cursus)
-
Q: Moet ik thuis ook teksten leren of andere zaken voorbereiden?
A: Meestal niet, soms wel als je een gevorderde cursus wilt doenBij improvisatie cursussen is er geen ‘huiswerk’.
Bij elementair 0.0 cursussen is er ook geen ‘huiswerk ‘.
Bij tekstcursussen kan er bij de 1.0 gevraagd worden 1 of 2 korte scenes te leren (gemiddeld 10 regels)
Bij 2.0 tekstcursussen zoals bv Scenestudie 2.0 mag je rekeninghouden met het leren van een flinke scene en
bij de 3.0 tekstcursussen zoals bv een Productiegroep Tekst 3.0 mag je rekening houden met flink wat te leren tekst.
Ook bij de cabaretcursussen die schrijf je je eigen tekst en presenteert deze en dus wel ook huiswerk.
Dus alleen gevorderde spelers hebben ‘huiswerk’ bij tekstcursussen
-
Q: Ga ik ook optreden voor een publiek?
A: Ja, zoveel mogelijk, toneelspelen doe je voor publiek immers, maar we bouwen het op. Je wilt je ook ‘veilig’ voelen natuurlijk!We organiseren vanaf het najaar 2019, 2 of 3 keer per seizoen een kennismakings- en presentatie middag. Hier spelen cursusgroepen een korte presentatie voor de andere cursisten. Je leert daardoor ook andere docenten kennen en je ziet wat er in andere cursussen wordt aangeboden.
Voor (half)gevorderde spelers zijn er 2 tot 4 productie groepen per seizoen waar je een echte voorstelling maakt en minstens 2 keer speelt in onze theaterzaal voor je eigen publiek.